Η βιωσιμότητα του τουρισμού στην Ελλάδα

Η παρούσα κατάσταση του βιώσιμου τουρισμού στην Ελλάδα είναι αμφιλεγόμενη. Παρόλο που έχουν παρθεί πολλές πρωτοβουλίες όσον αφορά το θέμα αυτό, στρατηγικά και μακροοικονομικά, οι περιοχές της Ελλάδας που προσελκύουν τους περισσότερους τουρίστες βρίσκονται λίγο πίσω. Η βιωσιμότητα του τουρισμού σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση ενέργειας, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τη διαχείριση αποβλήτων. Φυσικά, έχει και άμεση σχέση με τους κατοίκους, την κοινωνία, την κουλτούρα, την τοπική οικονομία και με πολλούς άλλους παράγοντες.

Κατά πόσο είναι βιώσιμος ο τουρισμός στην Ελλάδα

Τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε για να αναλύσουμε τη βιωσιμότητα του τουρισμού στη χώρα μας, είναι τα εξής: Είναι βιώσιμος ο τωρινός τουρισμός της Ελλάδας; Πόσο καλά συνυπάρχουν οι ντόπιοι με τους τουρίστες;

Τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός της Ελλάδας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας καθώς διανύουμε ακόμη την οικονομική κρίση. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι φυσικό επακόλουθο αυτής της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Χαλκιδική και τα Δωδεκάνησα, δηλαδή στα μέρη τα οποία εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο. Η κατάσταση αυτών των περιοχών, όμως,  όσον αφορά τις υποδομές τους, δείχνει ότι είναι αδύνατον να καταφέρουν να αντέξουν τα τόσο υψηλά επίπεδα τουρισμού.

Τα κυριότερα προβλήματα που επείγουν άμεση επίλυση αφορούν την κατανάλωση νερού, την ποιότητα ζωής των ντόπιων κατά την τουριστική περίοδο, τη διαχείριση των αποβλήτων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τα βήματα που έχουν γίνει ήδη

Τα τελευταία χρόνια πολλά ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να βάζουν προτεραιότητα στο βιώσιμο τουρισμό. Στο μεταξύ, έχουν αυξηθεί και οι Μπλε Σημαίες στις ελληνικές παραλίες καθώς πολλά ξενοδοχεία στοχεύουν στην παροχή μιας καλύτερης διαμονής για τους επισκέπτες τους, οι οποίοι προτιμούν τα βιώσιμα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά σε καθαρές παραλίες.

Ακόμη, γίνονται προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας και της φυσικής κληρονομιάς της χώρας. Η ελληνική χλωρίδα και πανίδα είναι από τις πιο άφθονες της Ευρώπης, με 5.500 είδη καταγεγραμμένων φυτών και ένα μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών ζώων.  

Ένα άλλο σημαντικό βήμα προς το βιώσιμο τουρισμό είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας. Σχεδόν σε όλα τα πολυτελή ξενοδοχεία έχει ενταχθεί το «Ελληνικό Πρωινό», το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες μια ποικιλία από τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα της περιοχής στην οποία βρίσκονται.

Στο μεταξύ, διαδραματίζονται και δραστηριότητες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις τοπικές κοινότητες και τις μικρές εταιρείες της χώρας, στοχεύοντας στην προσφορά μιας διαφορετικής εμπειρίας για τους επισκέπτες. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι ξεχωριστές και αυθεντικές και δίνουν λύση σε εποχιακά προβλήματα που προκύπτουν, προσφέροντας παράλληλα εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τον τοπικό πληθυσμό. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για πάνω από 14 περιοχές της Ελλάδας.

Τι πρέπει και πρόκειται να γίνει

Αν η Ελλάδα επιθυμεί να επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο βιωσιμότητας, θα πρέπει πρώτα να θέσει ξεκάθαρους στόχους. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών και προτάσεων όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα προς τη βιωσιμότητα. Αρχικά, πρέπει να λυθούν βασικά και σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η διαχείριση των αποβλήτων και της παροχής νερού στα πιο δημοφιλή τουριστικά νησιά. Θα πρέπει να γίνει στήριξη των τοπικών προϊόντων καθώς και ενίσχυση της φιλοσοφίας ενός εναλλακτικού μοντέλου του μαζικού τουρισμού.

Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι να επιδιώξουμε και να στοχεύσουμε στην πιστοποίηση ως βιώσιμο προορισμό που θα προσφέρει ποιότητα και βιώσιμες υπηρεσίες. Παράλληλα, όλες οι διαφορετικές δυνάμεις της ελληνικής αλυσίδας προσφοράς τουρισμού θα πρέπει να συνεργάζονται για την επίτευξη της βιωσιμότητας του τουρισμού στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *