Φεμινισμός: Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν ακραία μέτρα ή μήπως όχι

Πολλές φορές ακούμε την φράση του τίτλου. Είναι άραγε αλήθεια, πως αν μία κατάσταση έχει γίνει πραγματικά εξαντλητική, πρέπει να κάνουμε κάτι ακραίο για να την βελτιώσουμε; Το κίνημα του φεμινισμού έχει οδηγηθεί πολλές φορές σε αυτή την οδό με διάφορες ακραίες συμπεριφορές με κάθε άποψη να παίρνουν θέση για να εξαφανίσουν την πατριαρχία.

Και ενώ υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές για τις ακτιβίστριες του τρίτου κύματος του φεμινισμού, οι υπόλοιποι δεν έχουν μείνει ουδέτεροι, αλλά βρίσκονται σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ τους. Εάν κάποιος ρωτήσει το γιατί, οι περισσότεροι καθημερινοί άνθρωποι θα πουν πως απλώς «Το παρατραβάνε πολύ συχνά».

Με μια ματιά

Κοιτάζοντας γρήγορα για το τρίτο κύμα του φεμινισμού βλέπουμε διάφορα groups με διάφορες δράσεις το καθένα. Για παράδειγμα, οι πασίγνωστες FEMEN, έχουν καταφέρει να εξοργίσουν πολλούς με τις ακραίες ακτιβιστικές δράσεις τους με την πιο γνωστή τους να είναι η διαδήλωση τους σε καθεδρικό ναό της Ρωσίας. Βλέπουμε γενικά μία σειρά διαδηλώσεων σε μέρη όπως οι εκκλησίες, ή άλλα δημόσια κτήρια, εκθέσεις φωτογραφίας και τέχνης, και φυσικά ομιλίες. Τι είναι όμως αυτό που απωθεί τον κόσμο.

Εξτρεμισμός

Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός πως οι φεμινίστριες παλεύουν για έναν τρομερά μεγάλο σκοπό. Η ισότητα των φύλων είναι κάτι που θα έπρεπε να έχουμε θεσπίσει εδώ και χρόνια. Όμως ακόμη και σήμερα, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα έκτρωσης, στερούνται βασικών δικαιωμάτων όπως η επιλογή του συντρόφου τους, βιάζονται χωρίς να βρίσκουν καμία συμπαράσταση από την κοινωνία, και στα περισσότερα κράτη, πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες. Είναι λογικό, πως κάθε γυναίκα θα εκνευριστεί στη σκέψη των παραπάνω. Αξίζει όμως να χάσεις την στήριξή σου για να περάσεις την γνώμη σου;

Αυτό πιστεύουν πολλές φεμινίστριες του τρίτου κύματος. Μέσα στον εκνευρισμό για την αδικία που περιβάλλει κάθε γυναίκα απέναντι στο ανδρικό φύλο, χάνουν το δάσος και κοιτούν το δέντρο. Δρουν με απερισκεψία πολύ συχνά, χωρίς να θυμούνται ότι στο μέρος τους θέλουν κάποια συγκεκριμένα είδη ανθρώπων.

Βγάζοντας άκρη

Οι άνθρωποι φοβούνται, και πολλοί έχουν ακόμη ιδανικά όπως η θρησκεία τους ή οι παραδόσεις τους δεν είναι καν υπό αμφισβήτηση. Έχει σημασία λοιπόν, να αλλάξεις την γνώμη αυτών, όχι να την αποδυναμώσεις απλά. Με την σωστή εκπαίδευση, με τις σωστές πληροφορίες, με έρευνες, με αποδείξεις, και όχι με ικασμούς, εκνευρισμούς και εγωκεντρισμό, έτσι ακριβώς αλλάζει η κοινή γνώμη.

Σαφώς, το τρίτο κύμα έχει παρατραβήξει την κατάσταση πολλές φορές με ακραίες ομιλίες και ακόμη πιο ακραίες δράσεις που δεν συμβάλλουν πραγματικά στην αλλαγή της άποψης των πολιτών, αλλά αντίθετα ενισχύουν το μίσος και την ανισότητα μεγαλώνοντας το χάσμα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και είδη μπαίνουμε στο τέταρτο κύμα όπου ευελπιστούμε να έχει μάθει από τα λάθη των προηγούμενων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *