Βοηθώντας το περιβάλλον σε ατομικό επίπεδο

Πόσες φορές να έχει αναρωτηθεί κάθε άνθρωπος αν μία δική του μοναδική πράξη μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο; Είμαι σίγουρη πως αυτό γίνεται σχεδόν κάθε μέρα. Πολλοί από εμάς θέλουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές προς όφελος του πλανήτη, αλλά εν τέλει αναρωτιόμαστε αν η δική μας πράξη έχει κάποιο αντίκτυπο στην κοινωνία.

Η απάντηση

Ναι. Κάθε μας πράξη μετράει. Παίρνοντας ως παράδειγμα το φαινόμενο της πεταλούδας, όπου «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα» έτσι θα σου πούμε ότι αν το δικό σου πλαστικό μπουκάλι βρεθεί στο κάδο της ανακύκλωσης σε μια γειτονιά της Αθήνας, μπορεί να σωθεί η ζωή ενός πιγκουίνου στην Ανταρκτική, οπότε, ναι, κάθε πράξη σου μετράει.

Παρακάτω είναι λίγοι μόνο τρόποι για να συμβάλεις ατομικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

1. Λιγότερα ψώνια-λιγότερα σκουπίδια

Μπορούμε να σκεφτούμε πόσα σκουπίδια παράγουμε σκεπτόμενοι μία συσκευασία τριών γιαουρτιών ή μια σακούλα καραμέλες. Συσκευάζουμε μικρές ποσότητες τροφίμων και προϊόντων χρησιμοποιώντας πολλά περιττά σκουπίδια εκ των οποίων μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό τελικά ανακυκλώνεται. Άρα; Προτίμησε να αγοράζεις προϊόντα «χύμα» σε μεγάλες ποσότητες και να τα αποθηκεύεις σε γυάλινα βάζα για να γλιτώσεις το περιττό πλαστικό, ή απλώς, προτίμησε οι επιλογές σου να έχουν όσα λιγότερα σκουπίδια γίνεται.

2. Χρησιμοποίησε μαζική συγκοινωνία και μετακινήσου με τα πόδια

Κάθε φορά που χρησιμοποιείς ένα όχημα το οποίο χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο όπως είναι το πετρέλαιο ή η βενζίνη συμβάλεις στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Εάν το πρόγραμμά σου σου το επιτρέπει, προτίμησε την μαζική συγκοινωνία. Αν σκεφτούμε ότι 100 άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν από ένα αυτοκίνητο χρησιμοποιούν ένα μοναδικό όχημα για τη μετακίνησή τους, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η διαφορά. Ακόμη καλύτερα, στην περίπτωση που έχεις έξτρα χρόνο, διάθεσε λίγο από αυτόν στο να μετακινηθείς με τα πόδια είτε με ένα ποδήλατο.

3. Πρόσεχε την κατανάλωση νερού.

Πραγματικότητες όπως διάβρωση και η αποψίλωση του εδάφους και η υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματα νερού σε όλο τον κόσμο. Το νερό είναι ζωή, και άρα πρέπει να το προσέχουμε. Φρόντισε να κλείνεις την βρύση πλύνοντας τα δόντια σου ή κάνοντας μπάνιο όταν δεν χρειάζεσαι τρεχούμενο νερό. Οφείλουμε να το χρησιμοποιούμε με μέτρο για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας λείψει ποτέ.

4. Προτίμησε ενεργειακές συσκευές

Έχει αποδειχθεί πως οι ενεργειακές συσκευές βελτίωσαν κατά πολύ το συνολικό ενεργειακό μας αποτύπωμα τις τελευταίες δεκαετίες. Όσοι ζουν με παλιές συσκευές στα σπίτια τους μπορούν να δουν πολύ ένοντα τις επιπτώσεις στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ξεκινόντας από τις λάμπες και τις οικιακές συσκευές όπως το ψυγείο ή το πλυντήριο και φτάνοντας μέχρι τη θέρμανση του νερού με ηλιακούς θερμοσίφωνες, μπορούμε να κάνουμε ολόκληρο το σπίτι μας φιλικό προς το περιβάλλον, ή τουλάχιστον να βελτιώσουμε την κατάσταση με όποιο τρόπο μπορούμε.

Πράξεις απλές όπως το να ξεχωρίζεις τα σκουπίδια σου για την ανακύκλωση ή το να κλείνεις την βρύση όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου, φαίνονται ασήμαντες, αλλά έχουν όλη τη σημασία του κόσμου. Με τη συμβολή του καθενός, τη συνεργασία και τη δίψα για αλληλοενημέρωση μπορούμε πραγματικά να γίνουμε μέρος της αλλαγής, ξεχωριστά και όλοι μαζί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *