Η παιδεία ως κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η παιδεία αλλάζει ζωές. Η ποιοτική παιδεία βοηθά να ζήσετε μια πιο υγιή και μακρύτερη ζωή. Ακόμη, έρευνες έδειξαν ότι όσοι επέζησαν από το τσουνάμι που έγινε στην Ινδονησία το 2004 το οφείλουν στη μόρφωσή τους. Η Κούβα αντιμετωπίζει καλύτερα τους τυφώνες από την Αϊτή γιατί οι πολίτες της έχουν καλύτερη παιδεία από τους Αϊτινούς. Η παιδεία έχει επίσης παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η ανισότητα και η βιωσιμότητα.

Όλα δείχνουν ότι η παιδεία είναι το κλειδί προς την αειφόρο ανάπτυξη.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η παιδεία στην αειφόρο ανάπτυξη;

Ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει πρόσβαση σε περισσότερες ευκαιρίες, βελτιώνει την υγεία και κάνει πιο ανθεκτική την κοινωνία. Παράλληλα, βοηθάει στην οικονομική ανάπτυξη η οποία με τη σειρά της ενισχύει όλα τα παραπάνω. Επιπλέον, δίνει στους ανθρώπους τα εφόδια για να επιτύχουν στη νέα αειφόρο οικονομία δουλεύοντας σε τομείς που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη γεωργία και την αποκατάσταση των δασών, μεταξύ άλλων.

Το πιο σημαντικό εφόδιο που μπορεί να μας δώσει η παιδεία, όμως, είναι η ανεπτυγμένη κριτική σκέψη και η αλλαγή στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και φερόμαστε απέναντι στους συνανθρώπους μας και στον πλανήτη μας. Ακόμη, με την αειφόρο ανάπτυξη θα δούμε μείωση έως και εξάλειψη της φτώχειας και βελτίωση της ευημερίας, καθώς θα αποκατασταθεί η ισορροπία του πλανήτη.

Τι πρέπει να γίνει

Η διδασκαλία της αειφόρου ανάπτυξης στα σχολεία είναι βασική ώστε οι νέες γενιές να μάθουν να φροντίζουν το περιβάλλον και να χτίσουν ένα καλύτερο βιώσιμο μέλλον. Όλοι οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη και τη σημασία της. Όμως, το βασικό είναι να διδάσκεται σε όλα τα επίπεδα εκμάθησης. Φυσικά, για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η αλλαγή σχεδόν όλων των βιβλίων και ειδικότερα των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Τεχνολογίας, των φιλολογικών και των κοινωνικών επιστημών.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτυχθούν νέοι τρόποι διαπαιδαγώγησης που θα ταιριάζουν με τις αρχές της βιωσιμότητας. Πρέπει να αυξηθούν οι εκπαιδευτές και οι δάσκαλοι στα σχολεία που ειδικεύονται στο θέμα και να ενταχθούν προγράμματα ESD στις τοπικές κοινότητες. Όλα τα παραπάνω θα επιτευχθούν εφόσον παράλληλα εντάξουμε σε αυτά την ενδυνάμωση και κινητοποίηση της νεολαίας προς την αειφόρο ανάπτυξη για ένα καλύτερο αύριο. Αν όλα αυτά γίνουν παράλληλα με μια πιο συλλογική προσπάθεια προς την προστασία του παγκόσμιου κλίματος, θα δούμε σημαντικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Αν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω, θα υπάρξει σίγουρα μακροπρόθεσμη αλλαγή η οποία θα βελτιώσει τις ζωές μας. Ήδη σε πολλά σχολεία στο εξωτερικό έχει ενταχθεί η διδασκαλία της αειφόρου ανάπτυξης στα σχολεία και τα παιδιά ήδη μαθαίνουν να ζουν στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αειφόρο αύριο. Μάλιστα, η θετική επίδραση που έχει αυτό στη ζωή των ανθρώπων έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται αποδεικνύοντας την σημαντικότητα της παιδείας για την αειφόρο ανάπτυξη. Από ό,τι όλα δείχνουν, ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τις ζωές μας, καθιστώντας έτσι την παιδεία ένα από τα βασικότερα κλειδιά προς την αειφόρο ανάπτυξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *