Μπορείς να διδάξεις την κοινωνική ευθύνη;

Η κοινωνική ευθύνη είναι ένα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε σύγχρονο άνθρωπο. Πρόκειται για μία στάση ζωής με την οποία το άτομο σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του, κατανοεί τις πράξεις και τις συνέπειες του, έχει δυνατό άξονα ηθικής, και δυνατότητα κριτικής σκέψης. Κάθε θετικό στοιχείο που χρειάζεται σήμερα ο άνθρωπος, βρίσκεται στην κοινωνική ευθύνη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μεταδώσουμε μία τέτοια στάση στα παιδιά μας;

Οι βασικοί άξονες

Κάθε άνθρωπος στην παιδική του ηλικία ξεκινάει να γίνεται μέρος της κοινωνίας ευρισκόμενος ανάμεσα σε τρεις βασικούς θεσμούς. Την οικογένεια, το σχολείο, και την κοινωνία. Είναι αναγκαίο, για τη σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού, τουλάχιστον οι δύο πρώτοι θεσμοί, οικογένεια και σχολείο, να λειτουργούν σε συνεργασία. Το ίδιο ισχύει και για την καλλιέργεια κοινωνικής ευθύνης.

Στην οικογένεια

Η οικογένεια αποτελεί μία μικροσκοπική εικόνα της κοινωνίας. Όντας σχεδόν πλήρως ελεγχόμενη από τους γονείς, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να «μάθετε» το παιδί σας να είναι κοινωνικά υπεύθυνο. Σαφώς, αυτό δεν είναι κάτι που μαθαίνεται ως μία χορογραφία ή ένα ποίημα αλλά είναι κάτι που οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να διαθέτουν για να το περάσουν στο παιδί τους.
Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Επικοινωνήστε. Δώστε στο παιδί χρόνο για να σας πει τα νέα του και ύστερα αφήστε το να ακούσει για τα δικά σας, είναι σημαντικό να είναι καλός ακροατής.
  • Περάστε όλοι μαζί χρόνο στο να διαβάζετε κάτι ενδιαφέρον, δείξτε περιέργεια για αυτό που διαβάζετε
  • Καντε μαζι εθελοντικές δράσεις (μάζεμα σκουπιδιών από τις παραλίες, κατασκευές για φιλανθρωπικό μπαζάρ)
  • Χωρίστε μαζί τα σκουπίδια για να κάνετε ανακύκλωση
  • Συζητείστε με τον/την σύντροφό σας χωρίς φωνές, μάθετε στο παιδί σας να κάνει διάλογο

Στο σχολείο

Το σχολείο, είναι ο πρώτος χώρος στον οποίο το παιδί έρχεται σε επαφή με άτομα εκτός του οικογενειακού του περιβάλλοντος, μία πραγματική μικρογραφία της κοινωνίας όπου ο καθένας έχει υποχρεώσεις, προνόμια και δικαιώματα. Σε αυτό το σημείο ο εκπαιδευτικός μπορεί με τις σωστές πράξεις να βάλει τα παιδιά στο να νιώσουν την κοινωνική ευθύνη.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Λύστε τις διαφορές σας με παιχνίδι αντί για τσακωμό
  • Δώστε στους μαθητές σας μία ώρα για να συζητήσουν μεταξύ τους και να μοιραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους
  • Μιλήστε στα παιδιά για τον σεβασμό, υπερασπιστείτε όσους βρίσκονται στο περιθώριο
  • Ενημερώστε τα παιδιά για κάποιους βασικούς νόμους και πραγματικότητες της κοινωνίας.
  • Κάντε την παράδοση του μαθήματος και τη μελέτη ενδιαφέρουσα με μουσικά παιχνίδια, παζλ και γρίφους
  • Ενημερώστε τα παιδιά για σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας

Στο ευρύτερο περιβάλλον

Το ευρύτερο περιβάλλον είναι αυτό το οποίο ούτε οι γονείς ούτε οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ελέγξουν. Κάθε ερέθισμα αποτυπώνεται διαφορετικά στον εγκέφαλο του παιδιού, οπότε οι προηγούμενοι δύο παράγοντες οφείλουν να το βοηθήσουν να αξιολογήσει κάθε πληροφορία και εικόνα που λαμβάνει. Μιλήστε ανοιχτά, χωρίς ντροπές και αναστολές. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τον κόσμο στον οποίο βρίσκεται, ώστε να μπορέσει να καταλάβει τον εαυτό του.

Συμπεραίνοντας, η κοινωνική ευθύνη μαθαίνεται όταν εμείς οι ίδιοι υιοθετούμε αυτή τη στάση την ώρα που το παιδί μας προσπαθεί να μας μιμηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *