10+1 τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα «ζώντας οικολογικά» στην καθημερινότητά σας

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι αν προσπαθήσουμε να είμαστε πιο οικολογικοί στην καθημερινή μας ζωή, θα μας κοστίσει και παραπάνω. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Παράλληλα, το περιβάλλον απειλείται όλο και περισσότερο καθημερινά καθώς αυξάνεται η μόλυνση και τα σκουπίδια. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να μην προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος;

Φυσικά, η ανακύκλωση δεν είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα. Για αυτό το λόγο, βρήκαμε 10 συν 1 τρόπους να εξοικονομήσετε χρήματα ζώντας οικολογικά στο σπίτι και στην καθημερινή σας ζωή.

1) Αλλάξτε τους λαμπτήρες σας με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Είναι καλύτερο να έχετε λαμπτήρες στο σπίτι σας που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και κρατάνε περισσότερο. Με αυτούς εξοικονομείτε και χρήματα παράλληλα.

2) Κάνετε λιγότερα και μικρότερης διάρκειας ντουζ

Πέρα από το ότι είναι βλαβερό για την υγεία σας να ξεπλένετε συνέχεια το σώμα σας από τα φυσικά έλαια που παράγει, καταναλώνετε και πολύ παραπάνω νερό από όσο θα καταναλώνατε αν πλενόσασταν λιγότερο. Προσπαθήστε να μην κάνετε μπάνιο κάθε μέρα και παράλληλα να μένετε στο ντουζ λιγότερη ώρα από όση μένετε κανονικά.

3) Περπατείστε ή πάρτε ένα ποδήλατο

Προτιμήστε να πηγαίνετε στη δουλειά σας με τα πόδια ή με ποδήλατο. Αρχικά, με αυτό τον τρόπο θα βρίσκεστε περισσότερο έξω από το σπίτι σας ενώ παράλληλα θα ασκείστε κιόλας. Με αυτό τον τρόπο, με τον καιρό, θα εξοικονομήσετε χρήματα τα οποία θα καταναλώνατε για να μετακινηθείτε με τα Μ.Μ.Μ. ή με το αυτοκίνητο.

4) Πλένετε τα ρούχα σας με κρύο νερό

Αντί για το ζεστό νερό με το οποίο πλένετε τώρα τα ρούχα σας, προτιμήστε να τα πλένετε με κρύο. Τα ρούχα πλέον δε χρειάζεται να πλένονται σε ζεστό νερό για να καθαρίσουν. Υπάρχουν πολλές οικολογικές μάρκες απορρυπαντικών οι οποίες καθαρίζουν τα ρούχα με κρύο νερό.

5) Φτιάξτε τα δικά σας προϊόντα καθαρισμού

Τα προϊόντα καθαρισμού που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι γεμάτα τοξικές χημικές ουσίες και βρίσκονται και μέσα σε πλαστική συσκευασία. Προτιμήστε να φτιάχνετε δικά σας προϊόντα καθαρισμού. Υπάρχουν ήδη πολλές συνταγές στο ίντερνετ αν θέλετε να ξεκινήσετε.

6) Πάρτε μαζί σας τη δική σας σακούλα

Όταν πηγαίνετε για ψώνια, προτιμήστε να παίρνετε μαζί σας δικές σας σακούλες για να κάνετε τα ψώνια σας αντί να χρησιμοποιείτε τις πλαστικές σακούλες που δίνουν τα σούπερ μάρκετ.

7) Ξεχάστε το εμφιαλωμένο νερό

Αρχικά, είναι ακριβό και δε συμφέρει από άποψη ποσότητας. Δεύτερον, βρίσκεται σε πλαστικά μπουκαλάκια. Τρίτον, από τη στιγμή που υπάρχουν ειδικά φίλτρα που μπορείτε να βάλετε στη βρύση σας για να φιλτράρουν το πόσιμο νερό, προτιμήστε να πάρετε ένα τέτοιο αντί να αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό.

8) Κλείνετε ηλεκτρικές συσκευές και φώτα

Αν βγείτε από ένα δωμάτιο για να πάτε σε άλλο, σβήστε τα φώτα του πρώτου. Επιπλέον, όποτε δε χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή, προτιμήστε να τις κλείνετε εντελώς και να τις βγάζετε από την πρίζα.

9) Πληρώστε τους λογαριασμούς σας μέσω ίντερνετ

Έτσι γίνεται και εξοικονόμηση χαρτιού. Αν όλοι αρχίσουμε να πληρώνουμε ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς μας, μακροπρόθεσμα θα σωθούν εκατομμύρια δέντρα ενώ θα μειωθεί και η εκπομπή τοξικών στην ατμόσφαιρα από τα σκουπίδια.

10) Μην πετάτε ηλεκτρονικές συσκευές στα σκουπίδια

Αν το κινητό σας πάλιωσε και δε σας κάνει, δωρίστε τα ή ανακυκλώστε τα. Προσπαθήστε να κρατάτε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές όσο περισσότερο καιρό μπορείτε αντί να τις ξεφορτώνεστε επειδή βγήκε κάτι καινούργιο στην αγορά.

11) Τρώτε λιγότερο κρέας

Τρώτε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα γεύμα χωρίς κρέας. Γενικότερα, προτιμήστε οργανικό κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *