Social media: μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη;

Τα social media σήμερα, μερικά εκ των οποίων τα facebook,instagram, snapchat, αποτελούν ένα βασικό πυλώνα της κοινωνίας μας καθώς μέσω αυτών όχι απλώς μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες και εμπειρίες, αλλά επικοινωνούμε και συχνά αγοράζουμε προϊόντα. Κάθε φορά που ανοίγουμε το κινητό ή τον υπολογιστή μας, με μια απλή σύνδεση στο διαδίκτυο ερχόμαστε αντιμέτωποι με τόνους πληροφοριών τις οποίες πρέπει εμείς οι ίδιοι να επεξεργαστούμε και να αξιολογήσουμε ως κάτι αληθές ή χρήσιμο.

Πολλοί δεν το χρησιμοποιούν μονάχα για να μοιραστούν στιγμές ή για να γνωρίσουν άλλα άτομα. Πλέον, τα social media έχουν γίνει τρόπος έκφρασης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης για φλέγοντα ζητήματα. Ως παράδειγμα, θα πάρουμε το κίνημα #metoo που έγινε viral με κάθε γυναίκα ή άντρα να μοιράζεται τη δική του ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης, σε σημείο που κάποιος θα μπορούσε να πει ότι τα social media έκαναν κάτι που δεν θα έπρεπε κανονικά να συμβαίνει, μιας και δεν είναι αυτός ο βασικός ρόλος τους.

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος των social στο θέμα της κοινωνικής αντίληψης;

Με τον όρο «κοινωνική αντίληψη» αναφερόμαστε στην ατομική και συνολική επίγνωση που έχουμε για την κοινωνία μας, αυτό που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τους γύρω μας. Και τα social media κάνουν ακριβώς αυτό.

Κάθε φορά που ανεβάζεις μία φωτογραφία κάποιος άλλος βλέπει τον τρόπο που ντύνεσαι, ή το πως έχεις τακτοποιημένο το σπίτι σου. Παράλληλα αν μοιραστείς κάποια σου εμπειρία κάποιος άλλος την διαβάζει, και την αξιολογεί μέσα στο πλαίσιο της κοινωνίας. Αντί να βρίσκεσαι σε μία καφετέρια και να παρατηρείς ανθρώπους, βρίσκεσαι σε έναν ψηφιακό χώρο στον οποίο παρατηρείς πολλούς περισσότερους, επομένως, αποκτάς κοινωνική αντίληψη.

Με τον κάθε χρήστη να μοιράζεται την άποψή του γίνεσαι ένας βουβός ακροατής

Μπορείς φυσικά να επικοινωνήσεις, αλλά παράλληλα γνωρίζεις την οπτική ενός ανθρώπου που ίσως να μην γνώρισες ποτέ σου. Την ίδια στιγμή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ερέθισμα που λαμβάνεις για να το μοιραστείς, δημιουργώντας μία τεράστια αλυσίδα στην οποία εν τέλει πολλοί άνθρωποι μοιράζουν το ίδιο μήνυμα.

Αυτό μας βοηθά στο να κατανοήσουμε πως μία απλή ιδέα, ένα μικρό βιντεάκι μπορεί να φτάσει στο να γίνει γνωστό από κάθε σημείο του κόσμου προς κάθε σημείο του χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αν παλιότερα έπρεπε να πας σε μια διαδήλωση, πλέον μπορείς να μοιραστείς κάτι μιλώντας για αυτό. Ακόμη και αν φαίνεται σαν μία γλυκανάλατη καθιστική μορφή επανάστασης, παίζει μεγάλο ρόλο και αλλάζει τον κόσμο. Το φεμινιστικό κίνημα δεν θα είχε διαδωθεί τόσο πολύ σήμερα χωρίς το διαδίκτυο, και το ίδιο ισχύει και για την κοινότητα LGBTQ. Μειονότητες και απομωνομένες από την κοινωνία ομάδες βρίσκουν κοινό έδαφος για να ακουστούν.

Συνοψίζοντας, τα social media έχουν μάλλον τον σημαντικότερο ρόλο σήμερα στην απόκτηση κοινωνικής αντίληψης, για αυτό είναι εξίσου σημαντικά τα μηνύματα που θα μοιραστούμε και εμείς οι ίδιοι. Βρισκόμαστε σε μία εποχή που μπορούμε να μάθουμε τα πάντα μέσα από το κινητό μας, οπότε γιατί να μην την χρησιμοποιήσουμε για να μάθουμε κάτι και για τους δίπλα μας; Κάτι φαινομενικά τόσο μικρό έχει συμβάλει σοβαρά στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *